Zupy

Zupa krem z brokułów

16 Wrzesień 2015
DSC00814zzzzz

Zupy o konsystencji kremu zaspokoją nie jedno podniebienie, w szczególności gdy dodamy do nich klika smacznych dodatków. Dzisiaj polecam wam brokułową z orzeszkami ziemnymi oraz tortellini. Palce lizać – przekonajcie się sami ; )

Składniki (na 6 porcji):

  • 1 duży brokuł
  • 3 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki masła
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 5 dkg orzeszków ziemnych
  • tortellini (użyłam trójkolorowych z nadzieniem szynki)
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Cebulę, czosnek oraz marchewkę, obieramy, drobno siekamy, a następnie wrzucamy do rozpuszczonego w rondelku masła. Podsmażamy na średnim ogniu do momentu zeszklenia. Brokuł myjemy, dzielimy na różyczki, a łodygi kroimy na kawałki. Dorzucamy do cebuli, wlewamy 1000 ml bulionu, doprowadzamy do wrzenia. W międzyczasie obieramy ziemniaki, kroimy je w niewielkie kostki, wrzucamy do zupy.

Całość gotujemy pod przykryciem przez ok 20 minut. Następnie powoli dolewamy szklankę mleka, gotujemy przez kolejne 10 minut. Zdejmujemy zupę z palnika, ostudzamy przez kilka minut, miksujemy blenderem na jednolitą masę. Doprawiamy wedle uznania solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Podajemy z wcześniej ugotowanym makaronem tortellini oraz uprażonymi orzechami.

Smacznego!

DSC00812zzzz DSC00822zzzzzz

inspiracja przepisu – “101 przepisów” tom 21, Świat Kobiety

Inne przepisy z kategorii

Brak komentarzy

Zostaw komentarz