Zupa krem z dyni z dodatkiem fety, pestek oraz makaronu z cukinii.
.
Zupa krem z dyni
.
Składniki (4 porcje):
- 400 g dyni, obranej, pokrojonej w kostkę
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 cukinia
- 750 ml bulionu warzywnego
- 200 ml mleka
- sól, pieprz
- oregano
- ser feta
- pestki dyni
- 2 łyżki oleju kokosowego
W rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojony czosnek oraz cebulę, szklimy. Ze skórki z cukinii robimy makaron (warto użyć obieraczki do julienne), środek kroimy w kostkę. Do garnka dorzucamy pokrojoną dynię, marchewkę oraz cukinię, doprawiamy solą, pieprzem oraz oregano, podsmażamy przez 2-3 minuty. Składniki zalewamy bulionem i gotujemy przez 15 minut. Dolewamy powoli mleko, zagotowujemy i zostawiamy na ogniu dodatkowe 2 minuty. Zupę zdejmujemy z palnika i blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Podajemy z makaronem z cukinii, pokruszoną fetą oraz pestkami dyni.
Smacznego!
Brak komentarzy