Zupy

Zupa krem z dyni

26 Kwiecień 2017
Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni z dodatkiem fety, pestek oraz makaronu z cukinii.

.

Zupa krem z dyni

.

Składniki (4 porcje):

  • 400 g dyni, obranej, pokrojonej w kostkę
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cukinia
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml mleka
  • sól, pieprz
  • oregano
  • ser feta
  • pestki dyni
  • 2 łyżki oleju kokosowego

W rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojony czosnek oraz cebulę, szklimy. Ze skórki z cukinii robimy makaron (warto użyć obieraczki do julienne), środek kroimy w kostkę. Do garnka dorzucamy pokrojoną dynię, marchewkę oraz cukinię, doprawiamy solą, pieprzem oraz oregano, podsmażamy przez 2-3 minuty. Składniki zalewamy bulionem i gotujemy przez 15 minut. Dolewamy powoli mleko, zagotowujemy i zostawiamy na ogniu dodatkowe 2 minuty. Zupę zdejmujemy z palnika i blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Podajemy z makaronem z cukinii, pokruszoną fetą oraz pestkami dyni.

Smacznego!

Zupa krem z dyni Zupa krem z dyni

 

Inne przepisy z kategorii

Brak komentarzy

Zostaw komentarz