Zupy

Zupa krem z dyni

17 Wrzesień 2016
Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni z dodatkiem aromatycznych przypraw i mleka kokosowego. Rozgrzewająca, idealna na jesienne dni.

.

Zupa krem z dyni

.

Składniki:

  • 50 dkg dyni, obranej, pokrojonej w kostkę
  • 2 marchewki, pokrojone w plasterki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 3 łyżki oliwy
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • pestki dyni

W rondlu o grubym dnie rozgrzewamy oliwę, wrzucamy drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek, podsmażamy na lekko złoty kolor. Dodajemy kurkumę, curry oraz kolendrę, smażymy przez dodatkową minutę. Wsypujemy pokrojoną dynię oraz marchewkę, mieszamy. Wlewamy bulin, gotujemy pod przykryciem przez ok 15 minut (do miękkości warzyw). Wlewamy mleko kokosowe, gotujemy przez kolejne 5 minut. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz papryką. Garnek odstawiamy z palnika, zupę blendujemy do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji. Wsypujemy natkę pietruszki, mieszamy. Podajemy z pestkami dyni.

Smacznego!

Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni

Inne przepisy z kategorii

Brak komentarzy

Zostaw komentarz