Zupa krem z kalarepki i cukinii

0
692
Rate this post

Pożywna i zdrowa zupa z kalarepki i cukinii zadebiutowała na stole. W okresie letnim warto wykorzystywać potencjał sezonowych warzyw i owoców, gdyż są nie tylko źródłem cennych witamin, ale zapewniają urozmaicone doznania smakowe. Skosztujcie 😉

Zupa krem z kalarepki i cukinii

Składniki:

  • 1 duża lub 2 małe kalarepki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cukinia
  • 2 ziemniaki
  • 1-1,5 litra bulionu warzywnego
  • koperek
  • ulubiony makaron
  • ulubiona kiełbaska, pokrojona w paski
  • słonecznik łuskany
  • zioła prowansalskie
  • sól i pieprz

W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, podsmażamy przez kilka minut. Dodajmy wcześniej obrane i umyte warzywa- pokrojoną marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, cukinię oraz kalarepkę. Całość zalewamy bulionem i gotujemy na średnim ogniu przez około 20 minut- do miękkości warzyw. W drugim garnku gotujemy makaron, odcedzamy. Na patelni podprażamy słonecznik, a następnie grillujemy kiełbaskę. Zupę doprawiamy do smaku przyprawami, blendujemy do uzyskania konsystencji kremu. Podajemy z makaronem, kiełbaską, słonecznikiem oraz świeżym koperkiem.

Smacznego!