Ograniczona ilość czasu, w właściwie jego brak często przyczynia się do ograniczonej możliwości pichcenia dwudaniowych obiadów. Jeżeli i Wy należycie do grupy zabieganych osób, skorzystajcie z przepisów na pożywne zupy, które z pewnością zaspokoją uczucie głodu. Dzisiaj główną rolę odgrywa zupa krem z pomidorów w asyście mozzarelli oraz bagietki czosnkowej. Przepis ten został odnaleziony na stronie kwestiasmaku.com i od dawna zaprzątał moją głowę. Nie pozostało mi zatem nic innego jak w końcu go przyrządzić 🙂

Składniki:

  • 6 pomidorów
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 marchewki
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 750 ml bulionu
  • pół łyżeczki cukru
  • garść bazylii
  • sól
  • pieprz
  • pieprz cayenne

Dodatkowo: kulka mozzarelli, bazylia do dekoracji, bagietka + masło czosnkowe

Cebulę oraz czosnek kroimy w kostkę, marchewkę oraz pietruszkę w talarki. Rozgrzewamy w większym rondlu oliwę, wrzucamy na nią cebulę oraz czosnek. Smażymy kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy pozostałe warzywa i smażymy przez ok 5 minut, również systematycznie mieszając.

Pomidory przelewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, usuwamy szypułki, a następnie kroimy w kostkę. Dorzucamy je do garnka z warzywami i smażymy przez 2 minuty. Wlewamy bulion warzywny, doprowadzamy do zagotowania. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, szczyptą pieprzu cayenne, cukrem oraz posiekaną bazylią. Całość gotujemy przez ok 15 minut (do miękkości warzyw). Odstawiamy zupę z ognia i miksujemy za pomocą blendera na gładki krem.

Zupę przelewamy na talerz, dekorujemy startą mozzarellą oraz listkami bazylii. Podajemy z podpieczoną bagietką z masłem czosnkowym.

Smacznego!