Zupy

Zupa krem z pomidorów

14 Luty 2017
Zupa krem z pomidorów

Zupa krem z pomidorów z dodatkiem gorgonzoli i grzanek. Kremowa, aromatyczna i lekko pikantna.

.

Zupa krem z pomidorów

.

Składniki:

  • 50 dkg pomidorów, sparzonych, obranych ze skórki
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • sól, pieprz
  • 1,5 łyżeczki suszonej bazylii
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • na czubku łyżeczki ostrej papryki lub wicej jeżli lubicie mocno pikante dania
  • 3 łyżeczki cukru
  • ser gorgonzola
  • grzanki
  • listki bazylii do dekoracji
  • 3 łyżki oliwy do smażenia

W wysokim rondlu rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy drobno pokrojony czosnek wraz z cebulą, podsmażamy. Dodajemy pokrojoną marchewkę oraz pomidory, wlewamy również pomidory w puszki. Doprawiamy wszystkimi przyprawami oraz cukrem, smażymy przez ok 5 minut. Do garnka dolewamy bulion oraz przecier, całość gotujemy pod przykryciem 15-20 minut. Zupę zdejmujemy z palnika, blendujemy ją na jednolity krem. Podajemy z serem gorgonzola oraz grzankami.

Smacznego!

Zupa krem z pomidorów

 

Inne przepisy z kategorii

Brak komentarzy

Zostaw komentarz