Zupa marchewkowa z kruszonką z soczewicy

0
629
Rate this post

Aromatyczna, rozgrzewająca, idealna na chłodne, jesienne dni. Przepis na zupę odnalazłam na jednym z moich ulubionych blogów kwestiasmaku.com. Przyznam szczerze, że po pierwszym skosztowaniu, powędrowała na szczyt ulubionych kompozycji smakowych. Warto wypróbować 🙂

Składniki:

  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 kg marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 łyżka imbiru
  • 5 szklanek bulionu jarzynowego
  • 4 łyżki tahini

Cebulę drobno siekamy i szklimy na oliwie. Marchewkę oraz pietruszkę obieramy, kroimy w plasterki i dodajemy do rondelka- całość podsmażamy przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Warzywa doprawiamy imbirem i zalewamy bulionem. Gotujemy na średnim ogniu do miękkości warzyw (20-25 minut). Zupę blendujemy na jednolity krem, na koniec dodając pastę tahini- dodaje wyjątkowego posmaku. Ponownie mieszamy do połączenia się składników.

Kruszonka z soczewicy:

  • 1/2 szklanki pomarańczowej soczewicy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki papryki w proszku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki oliwy

Soczewicę umieszczamy w rondelku i prażymy ją przez kilka minut, nie zapominając o jej mieszaniu- ziarenka mogą się przypalić i sczernieć. Zalewamy ją szklanką wody, dodajemy łyżeczkę oliwy, szczyptę soli, gotujemy pod przykryciem ok 7 minut. Soczewica powinna być miękka, lecz nadal jędrna. Odstawiamy z palnika i czekamy aż odparuje reszta wody.

Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzucamy posiekany czosnek, soczewicę oraz wszystkie przyprawy. Całość smażymy przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Podajemy kruszonkę do zupy.

Smacznego!