Zupa marchewkowa z pomarańczą i imbirem

0
1149
Rate this post

Na początek nowego tygodnia, rozgrzewka- aromatyczna zupa marchewkowa z pomarańczą i imbirem. Dodaje mocy od środka 😉

Składniki (4-5 porcji):

  • 1 duża cebula, posiekana
  • 50 dkg marchewki, obranej, pokrojonej w plasterki
  • po 1 łyżce masła i oliwy do smażenia
  • 0,5 łyżeczki kolendry
  • o,5 łyżeczki imbiru
  • sok + skórka z 1,5 pomarańczy
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 3 łyżki śmietany
  • sól, pieprz

Do podania: kleks śmietany, grzanki, pestki dyni

Cebulę wrzucamy na rozgrzany w rondelku tłuszcz, podsmażamy na lekko złocisty kolor. Dodajemy marchewkę, kolendrę, imbir, sól, pieprz oraz sok i skórkę z pomarańczy. Całość smażmy przez dodatkowe 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Składniki zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem 15-20 minut (do miękkości marchewki). Odstawiamy z palnika, dodajemy zaprawioną śmietanę, a następnie blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dekorujemy przez podaniem.

Smacznego!