Zupy

Zupa selerowo- porowa

23 Październik 2015
DSC01850zzz

Zupa selerowo-porowa (4-5 porcji)

  •  1 duży korzeń selera
  • 1 duży por
  • 4 ziemniaki
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • 1 litr bulionu jarzynowego
  • 300 ml  litra mleka
  • pokruszony ser feta
  • pieprz
  • świeży szczypiorek

W pierwszej kolejności myjemy i obieramy warzywa, seler oraz ziemniaki kroimy w kostkę, pora w plasterki. W międzyczasie w dużym garnku roztapiamy masło z oliwą. Wrzucamy pokrojone warzywa, mieszamy, doprawiamy solą, dusimy pod przykryciem przez ok 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Gdy warzywa zmiękną, wlewamy do garnka mleko oraz bulion, doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy pod przykryciem przez dodatkowe 20-25 minut. Odstawiamy zupę z palnika, doprawiamy do smaku pieprzem, a następnie miksujemy za pomocą blendera na jednolity krem. Przed podaniem posypujemy świeżym szczypiorkiem oraz dodajemy pokruszony ser feta.

Smacznego!

DSC01848zzz DSC01851zzz DSC01855zzz

Ten przepis bierze udział w akcji „Jesienne zupy” :)

Jesienne zupy

Inne przepisy z kategorii

2 Komentarze

  • Reply Natalia 23 Październik 2015 at 20:54

    Takie zupki są świetnym sposobem na szybki obiadek :D

    • W kuchennym młynie
      Reply W kuchennym młynie 26 Październik 2015 at 14:35

      Oj, tak! Nie tylko szybkie w przygotowaniu, ale i jakie zdrowe :)

    Zostaw komentarz