Zupa z cukinią

0
905
Rate this post

Składniki:

1. Pół kilograma ziemniaków
2. 2 nieduże cukinie
3. 2 małe pory
4. 1 cebula
5. 2 ząbki czosnku
6. 2 kostki bulionu warzywnego
7. 2 łyżki masła
8. Pół szklanki śmietany 22%
9. Gałka muszkatołowa
10. Zielona pietruszka i cienki szczypiorek (do dekoracji)
11. Sól, biały pieprz

Wykonanie:

Ziemniaki obrać i umyć, pokroić w kostkę. Pory i cukinie oczyścić i umyć, pokroić w plasterki.
Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. W garnku rozgrzać masło i zeszklić cebulę i czosnek. Dodać do garnka pozostałe warzywa i wlać litr wody. Gotować około 10 minut. Wyjąć kilka plasterków cukinii do dekoracji a do reszty zupy dodać pokruszone kostki bulionowe. Przyprawić zupę do smaku solą i pieprzem. Zupę przykryć i gotować do miękkości wszystkich warzyw (jeszcze około 5 minut)
Zupę zmiksować na gładki krem i jeszcze raz doprawić do smaku. Rozlać do talerzy i udekorować plasterkami cukinii i posiekaną natką i szczypiorkiem.