Zupy

Zupa z cukinii

13 Marzec 2017
Zupa z cukinii

Zupa z cukinii i szpinaku z kruszonką z miksu ziaren oraz odrobiną parmezanu :) Zdrowo i  zielono!

.

Zupa z cukinii

.

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 2 małe ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 200 g mrożonego szpinaku
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy do smażenia
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • sól, pieprz
  • szczypta chilli
  • bazylia
  • parmezan
  • uprażone pestki słonecznika

Cebulę i czosnek drobno siekamy, wrzucamy na rozgrzaną oliwę, podsmażamy do zeszklenia. Dodajemy szpinak, podsmażamy aż się rozmrozi. Ziemniaki, cukinię oraz marchewkę obieramy i kroimy na plasterki, następnie dodajemy do garnka, smażymy przez kilka minut. Wlewamy bulion warzywny, doprawiamy solą oraz pieprzem, gotujemy na średnim ogniu przez 15 – 20 minut (do miękkości warzyw). Odstawiamy zupę z palinka, dodajemy zaprawiony jogurt, posiekaną bazylię oraz szczyptę chilli. Zupę miksujemy za pomocą blendera na jednolity krem, podajemy z kruszonką, pestkami słonecznika oraz parmezanem.

Kruszonka:

  • 100 g mieszanki Multigrano- użyłam firmy Risana, z dodatkiem kaszy jęczmiennej pęczak, kaszy owsianej prażonej, ryżu czerwonego i siemienia lnianego
  • 3 łyżeczki suszonej natki pietruszki
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
  • sól, pieprz

Mieszankę ziaren gotujemy do miękkości- u mnie 20 minut, a następnie przesypujemy na rozgrzaną teflonową patelnię. Doprawiamy przyprawami, prażymy przez 3 minuty, cały czas mieszając.

Smacznego!

Zupa z cukinii Zupa z cukinii

Inne przepisy z kategorii

Brak komentarzy

Zostaw komentarz