Zupa z dynią, ciecierzycą i fasolką szparagową z dodatkiem mleka kokosowego i jarmużu. Aromatyczna, zdrowa a zarazem sycąca :)
.
Zupa z dynią, ciecierzycą i fasolką
.
Składniki:
- 1 szklanka ciecierzycy- wykorzystałam konserwową
- 1/2 dyni- użyłam hokkaido
- 100 g fasolki szparagowej
- 3 ziemniaki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 puszki mleka kokosowego
- 1-1,5 l bulionu warzywnego
- 3 garście jarmużu
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki kolendry
- 1/2 łyżeczki majeranku
- posiekana natka pietruszki
- 2-3 łyżki oleju
W wysokim rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekany czosnek i cebulę, podsmażamy na lekko złoty kolor. Dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę dynię oraz ziemniaki. Doprawiamy kolendrą, majerankiem oraz solą. Smażymy przez niecałe 5 min, zalewamy bulionem. Gotujemy przez 15 minut. Po upływie 10 minut dorzucamy fasolkę szparagową. Następnie do garnka dodajemy ciecierzycę, natkę pietruszki oraz mleko kokosowe, gotujemy kolejne 3-4 minuty. Na sam koniec doprawiamy pieprzem oraz wsypujemy liście jarmużu. Gotowe!
Smacznego :)
Brak komentarzy