Zupa ze szparagami i fetą z dodatkiem czosnku, cukinii, ziemniaków oraz łososia. Idealna na wiosnę :)
.
Zupa ze szparagami i fetą
.
Składniki (4 porcje):
- 8 szparagów
- 1 cukinia
- 3-4 ziemniaki
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 750 ml bulionu warzywnego
- 150 ml mleka
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/2 pęczka szczypiorku
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
- 2-3 łyżki oleju kokosowego
- do podania: ser feta, łosoś wędzony
W rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy drobno pokrojony czosnek oraz cebulę, rumienimy na lekko złoty kolor. Dorzucamy obrane o pokrojone w kostkę ziemniaki oraz cukinię, doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką, podsmażamy przez ok 3 minuty. Składniki zalewamy bulionem, gotujemy przez ok 15 minut- do miękkości ziemniaków. Dorzucamy posiekane zioła, wlewamy mleko, zagotowujemy. Dodajemy pokrojone szparagi (jeżeli mają grubą skórkę, należy ją obrać do połowy wysokości), zostawiamy zupę na palniku przez dodatkowe 2 minuty. Podajemy z serem feta oraz łososiem.
Smacznego!
1 Komentarz
Pięknie tutaj i same dobroci :) pozdrawiam