Zupy

Zupa ze szparagami i fetą

2 Maj 2017
Zupa ze szparagami i fetą

Zupa ze szparagami i fetą z dodatkiem czosnku, cukinii, ziemniaków oraz łososia. Idealna na wiosnę :)

.

Zupa ze szparagami i fetą

.

Składniki (4 porcje):

  • 8 szparagów
  • 1 cukinia
  • 3-4 ziemniaki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 150 ml mleka
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki oleju kokosowego
  • do podania: ser feta, łosoś wędzony

W rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy drobno pokrojony czosnek oraz cebulę, rumienimy na lekko złoty kolor. Dorzucamy obrane o pokrojone w kostkę ziemniaki oraz cukinię, doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką, podsmażamy przez ok 3 minuty. Składniki zalewamy bulionem, gotujemy przez ok 15 minut- do miękkości ziemniaków. Dorzucamy posiekane zioła, wlewamy mleko, zagotowujemy. Dodajemy pokrojone szparagi (jeżeli mają grubą skórkę, należy ją obrać do połowy wysokości), zostawiamy zupę na palniku przez dodatkowe 2 minuty. Podajemy z serem feta oraz łososiem.

Smacznego!

Zupa ze szparagami i fetą Zupa ze szparagami i fetą

Inne przepisy z kategorii

1 Komentarz

  • Reply FitSweet.me 2 Maj 2017 at 10:15

    Pięknie tutaj i same dobroci :) pozdrawiam

  • Zostaw komentarz