Żurek z kiełbasą

0
495
Rate this post

Składniki:

1. Pół kilograma wędzonych żeberek
2. 1 pęczek włoszczyzny
3. Ćwierć kilograma białej kiełbasy
4. 3 łyżki chrzanu
5. 4 jajka
6. 1 litr zsiadłego mleka
7. 6 ziemniaków
8. Liść laurowy, vegeta
9. Majeranek, ziele angielskie
10. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Włoszczyznę oczyścić i umyć. Żeberka umyć i pokroić na porcje z dwoma kostkami. Do garnka włożyć żeberka, białą kiełbasę, oczyszczone warzywa, przyprawy i zalać niewielką ilością wody, ugotować.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Ugotować je w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Jajka ugotować na twardo. Kiełbasę wyjąć z garnka i pokroić na plasterki. Wywar przecedzić. Zsiadłe mleko dokładnie roztrzepać i wlać do wywaru, dodać ziemniaki i chrzan. Z powrotem włożyć porcje żeberek i dodać pokrojoną w plastry kiełbasę. Do talerzy włożyć obrane i pokrojone na cząstki jajka i zalać żurkiem z porcją żeberka.