Babeczki cytrynowe z malinami i białą czekoladą

0
1846
Rate this post

Rozkoszne w smaku babeczki, które wręcz rozpływają się w ustach. Kompozycja malin i białej czekolady zdaje się być połączeniem idealnym, a dodatkowy posmak cytryny sprawia, że przepis warto dołączyć do zeszytu z kulinarnymi inspiracjami ; ) Przekonajcie się sami.

Składniki na 12 muffinek:

  • 100 g masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 150 g cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • 120 ml mleka
  • 1 duże jajko
  • ok 50 malin
  • pół tabliczki czekolady

Tradycyjnie, w jednym naczyniu mieszamy składniki “suche” – mąkę, proszek, sodę, cukier, sól i skórkę z cytryny. W drugim łączymy ze sobą składniki “mokre” – roztopione i przestudzone masło, sok z cytryny, jajko oraz mleko. Zawartość obydwu naczyń mieszamy ze sobą, a powstałą masę przelewamy do papilotek.  Na wierzch wykładamy maliny oraz pokrojoną, białą czekoladę.

Babeczki pieczemy w 180 stopniach przez 20 – 25 minut. Gdy przestygną, posypujemy je cukrem pudrem.