Babka Murzynek

0
1210
Rate this post

Murzynek – ciasto dzieciństwa. Przepis ten od lat mieści się w rodzinnym zeszycie z przepisami. Jest prosty w wykonaniu i uwielbiany dosłownie przez wszystkich domowników : )

Składniki na ciasto: 

  • 15 dkg  margaryny
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 5 łyżek kakao
  • 5 łyżek powideł lub dżemu śliwkowego
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

+ masło i bułka tarta do przygotowania formy

Polewa:

  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki wody

Opcjonalnie – posiekane orzechy do dekoracji

W rondelku umieszczamy cukier, kakao, mleko oraz masło. Składniki dokładnie ze sobą mieszamy, a następnie doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez ok 2 minuty, mieszając, by masa nie przywarła od spodu. Odstawiamy do wystudzenia. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, łączymy za pomocą miksera z przestudzoną masą. Dodajemy powidła.

W drugiej miseczce ubijamy białka na sztywną pianę, stopniowo dodajemy żółtka, nadal ucierając masę. Łączymy delikatnie za pomocą drewnianej łyżki z pozostałym ciastem.

Formę z kominem smarujemy masłem, oprószamy bułką tartą. Ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok 45 minut. Polewamy polewą kakaową (składniki na polewę umieszczamy w rondelku i mieszamy do zagotowania).

Smacznego!