Murzynek – ciasto dzieciństwa. Przepis ten od lat mieści się w rodzinnym zeszycie z przepisami. Jest prosty w wykonaniu i uwielbiany dosłownie przez wszystkich domowników : )
Składniki na ciasto:
- 15 dkg margaryny
- 1,5 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- 5 łyżek kakao
- 5 łyżek powideł lub dżemu śliwkowego
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
+ masło i bułka tarta do przygotowania formy
Polewa:
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki wody
Opcjonalnie – posiekane orzechy do dekoracji
W rondelku umieszczamy cukier, kakao, mleko oraz masło. Składniki dokładnie ze sobą mieszamy, a następnie doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez ok 2 minuty, mieszając, by masa nie przywarła od spodu. Odstawiamy do wystudzenia. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, łączymy za pomocą miksera z przestudzoną masą. Dodajemy powidła.
W drugiej miseczce ubijamy białka na sztywną pianę, stopniowo dodajemy żółtka, nadal ucierając masę. Łączymy delikatnie za pomocą drewnianej łyżki z pozostałym ciastem.
Formę z kominem smarujemy masłem, oprószamy bułką tartą. Ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok 45 minut. Polewamy polewą kakaową (składniki na polewę umieszczamy w rondelku i mieszamy do zagotowania).
Smacznego!