Od dłuższego czasu na blogu nie pojawił się żaden przepis na zdrowe, a zarazem słodkie co nieco. Nadrabiam zaległości 🙂 Zapraszam na brownie z kaszą jaglaną z dodatkiem czekolady i masła orzechowego. Palce lizać 🙂
Składniki:
- 30 dkg kaszy jaglanej
- 2 jajka
- 100 g gorzkiej czekolady z karmelem
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki masła orzechowego
- 3 łyżki brązowego cukru
- 100 ml mleka
- 50 ml oleju
Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie, a następnie gotujemy do miękkości (ok 15 min). Odstawiamy do przestudzenia. Czekoladę łamiemy na kosteczki, dodajemy masło orzechowe, całość rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w jednym naczyniu i blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę wlewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wkładamy po piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 50- 60 minut. Po wyjęciu w pieca, dekorujemy wypiek polewą i orzechami. Zanim skusimy się na pierwszą porcję ciasta, powinno ono przestygnąć, a masa nieco stężeć.
Polewa:
- 100 g mlecznej czekolady z orzechami + 1-2 łyżki mleka- roztopione w kąpieli wodnej
- posiekane orzechy włoskie lub arachidowe
Smacznego!