Brownie z kaszy jaglanej z truskawkami i malinami

0
608
Rate this post

Czekoladowe, wilgotne, rozpływające się w ustach- brownie na bazie kaszy jaglanej z dodatkiem kokosu, czekolady i owoców lata. Warto eksperymentować w kuchni, stopniowo rezygnować z mąki- i bez niej można wyczarować pyszne ciasta i desery.

Składniki:

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 3/4 szklanki mleka
  • 6 łyżek kakao
  • 6 łyżek wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat cytrynowy
  • 2 garście żurawiny
  • po 20 g białej i gorzkiej czekolady
  • maliny
  • truskawki
  • cukier puder do dekoracji

Kaszę jaglaną gotujemy do miękkości, zgodnie z zaleceniami podanymi na opakowaniu, przelewamy zimną wodą, odstawiamy do przestudzenia. W misie umieszczamy kaszę, blendujemy ją do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Dodajemy jajka, olej, cukier, mleko, kakao, wiórki, proszek do pieczenia oraz kilka kropel aromatu- całość mieszamy do połączenia składników. Blachę o wielkości 20×20 cm wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto. Na jego wierzch ścieramy czekoladę, dodajemy żurawinę, maliny oraz pokrojone na połówki truskawki. Delikatnie dociskając drewnianą łyżką, zanurzamy nieco składniki w cieście. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40-45 minut. Porcjujemy gdy całkowicie wystygnie, na sam koniec oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego!