Leniwy wakacyjny poranek, kubek aromatycznej kawy, świeże owoce i domowy wypiek w postaci chałki. Do tego dżem truskawkowy własnej produkcji, odrobina masła… i wracamy wspomnieniami do beztroskich czasów dzieciństwa. Warto wygospodarować sobie nieco wolnego czasu z rana i spędzić go smacznie w gronie najbliższych 🙂
Składniki:
Ciasto:
Z przepisu na domową chałkę.
+ aromat cytrynowy, po dwie garści żurawiny i rodzynek
Cynamonowa kruszonka:
- 70 g mąki pszennej
- 50 g brązowego cukru
- 50 g masła
- 2 łyżeczki cynamonu
Wszystkie składniki umieszczamy w jednym naczyniu i ugniatamy ręcznie kruszonkę.
+ białko do posmarowania chałki
Ciasto wyrabiamy analogicznie do wcześniejszego przepisu, dodajemy bakalie, aromat cytrynowy. Po wyrośnięciu przekładamy do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy białkiem i potrzepujemy kruszonką. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut.
Smacznego!