Chałka z żurawiną, rodzynkami i cynamonową kruszonką

0
583
Rate this post

Leniwy wakacyjny poranek, kubek aromatycznej kawy, świeże owoce i domowy wypiek w postaci chałki. Do tego dżem truskawkowy własnej produkcji, odrobina masła… i wracamy wspomnieniami do beztroskich czasów dzieciństwa. Warto wygospodarować sobie nieco wolnego czasu z rana i spędzić go smacznie w gronie najbliższych 🙂

Składniki:

Ciasto:

Z przepisu na domową chałkę.

+ aromat cytrynowy, po dwie garści żurawiny i rodzynek

Cynamonowa kruszonka:

  • 70 g mąki pszennej
  • 50 g brązowego cukru
  • 50 g masła
  • 2 łyżeczki cynamonu

Wszystkie składniki umieszczamy w jednym naczyniu i ugniatamy ręcznie kruszonkę.

+ białko do posmarowania chałki

Ciasto wyrabiamy analogicznie do wcześniejszego przepisu, dodajemy bakalie, aromat cytrynowy. Po wyrośnięciu przekładamy do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy białkiem i potrzepujemy kruszonką. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut.

Smacznego!