Ciasteczka jaglane z kokosem i żurawiną. Z mąki i płatków jaglanych. Jestem tym typem łasucha, który każdego dnia musi sięgnąć choćby po małą dawkę słodkości. By ograniczyć do minimum sklepowe gotowce w postaci ciastek i czekolady, postanowiłam każdego tygodnia upiec zdrowe i pożywne ciasteczka, które skutecznie wyeliminują moje zachcianki. Póki co, w zeszłym tygodniu plan zrealizowałam w 100%. Były ciasteczka orkiszowe, dzisiaj dla odmiany jaglane. Wypróbujcie, warto!
Ciasteczka jaglane z kokosem
Składniki:
- 1 szklanka mąki jaglanej
- 1 szklanka płatków jaglanych
- 1/2 szklanki wiórek kokosowych
- 100 g masła
- 3 łyżeczki mielonego siemienia lnianego
- 2-3 łyżeczki brązowego cukru
- 1 jajko
- 2 garście suszonej żurawiny
Wszystkie składniki na ciasteczka umieszczamy w jednym naczyniu. Wyrabiamy jednolite ciasto. Z masy formujemy niewielkiej wielkości kule, układamy je na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą w nich delikatnie spłaszczamy. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok 12 minut- aż się ładnie zarumienią. Gotowe 🙂
Smacznego!