Ciasteczko? Zdrowe, bo orkiszowe. Poniższy przepis jest błyskawiczny w przygotowaniu, wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki, by za chwilę wyjąć z pieca dwie duże blachy, wypełnione aromatycznymi słodkościami. Takie wypieki to ja lubię 😉
Ciasteczka orkiszowe
Składniki:
- 1,5 szklanki płatków orkiszowych
- 3/4 szklanki mąki orkiszowej
- 150 g miękkiego masła
- 3 łyżki siemienia lnianego mielonego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczka sody
- 3 łyżki brązowego cukru
- 1 jajko
- 50 g żurawiny
- 50 g gorzkiej czekolady
Wszystkie wyżej wymienione produkty umieszczamy w jednym naczyniu. Wyrabiamy ręką do momentu połączenia się składników. Z masy formujemy niewielkiej wielkości kuleczki, przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie delikatnie spłaszczamy. Należy zachować ok 2 cm odstępy, ponieważ ciasteczka podczas pieczenia nieco urosną. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, wyjmujemy po ok 12 minutach.
Smacznego!
Źródło: https://bodbam.pl/rwa-kulszowa-a-akupresura-co-warto-wiedziec