Zdrowa, energetyczna, rozpływająca się w ustach przekąska. Idealna w połączeniu z mlekiem, kawą, czy herbatą. Niedługo mój przepiśnik pęknie w szwach od nadmiaru ciast i ciasteczek, dobrze że jego wirtualna wersja jest w stanie pomieścić o wiele więcej słodkości 😉
Składniki:
- 100 g masła
- 100 g mąki razowej żytniej
- 60 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 80 g cukru
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki masła orzechowego
- 2 garście suszonej żurawiny
- 2 garście drobno pokrojonych suszonych śliwek
- 2 garście drobno pokrojonych daktyli
- 2 garście jagód goi
- 1 garść słoneczniku
- 1 garść pestek dyni
Z masła, mąki, cukru, proszku do pieczenia, masła orzechowego i miodu wyrabiamy ciasto o jednolitej konsystencji. Dodajemy bakalie i ponownie zarabiamy do połączenia się składników. Z masy formujemy niewielkiej wielkości kule, wykładamy je na blachę do pieczenia (wyłożoną papierem), a następnie każdą porcję spłaszczamy łyżeczką. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 13 minut (aż będą rumiane). Blachę z ciastkami wyciągamy w piekarnika, studzimy i przekładamy na talerz.
Smacznego!