Ten moment, kiedy masz przed sobą całą blachę ciasta, a odmawiasz sobie choćby małego kawałeczka 🙂 Tak jest, trzeba ćwiczyć silną wolę. Podjęłam decyzję o tygodniowym jaglanym detoksie organizmu, więc grzechem byłoby polec już w pierwszym dniu. A jeszcze większym nie poczęstować gości własnym wypiekiem 🙂 Rozpoczęłam szybkie poszukiwania w internecie i tak oto trafiłam na przepis „Kokosowe ciasto z czekoladą” z bloga Niebo na Talerzu- niebonatalerzu.blogspot.com
Zapraszam do wypróbowania, mam słowo że wyszło pyszne 🙂
Składniki (na standardową blachę):
Ciasto:
- dwie szklanki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 3/4 szklanki cukru
- pół szklanki stopionego masła lub oleju
- szklanka mleka
- 3 jajka
Masa kokosowa:
- 3 szklanki mleka
- 7 łyżek kaszy manny
- 150 g wiórków kokosowych
- pół szklanki cukru
Polewa (wg własnego przepisu):
- 4 łyżki kakao
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki mleka
- 4 łyżki cukru
Suche składniki na ciasto umieszczamy w jednej miseczce, mokre w drugiej, mieszamy. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wlewamy 3/4 zawartości masy czekoladowej, wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni.
W międzyczasie przygotowujemy masę kokosową- do schłodzonego mleka wsypujemy kaszę, wiórki kokosowe oraz cukier. Rondelek stawiamy na palniku, doprowadzamy do zagotowania i zgęstnienia masy, od czasu do czasu mieszając. Gorącą masę wlewamy na podpieczony spód, następnie wlewamy pozostałą masę czekoladową. Pieczemy przez dodatkowe 20 minut.
Składniki na polewę umieszczamy w garnuszku, mieszając zagotowujemy. Dekorujemy nią ciasto.
Smacznego!
Źródło: https://www.irishroots.pl/the-scottish-traditional-boat-festival-w-portsoy.htm