Ciasto drożdżowe z owocami lata

0
711
Rate this post

Puszyste, delikatne, lekko słodkie- idealne na piknik, czy deser w ogrodzie. Na niedzielne popołudnie polecam drożdżowy wypiek z owocami lata. Skosztujcie 😉

Składniki:

Ciasto:

  • 22 dkg mleka
  • 4 dkg świeżych drożdży
  • 10 dkg brązowego cukru
  • 50 dkg mąki pszennej
  • 10 dkg miękkiego masła w kawałkach
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • olejek cytrynowy

Kruszonka:

  • 70 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 50 g masła
  • 3 łyżki kokosu

Wszystkie składniki umieszczamy w miseczce, wyrabiamy ręcznie, aż powstaną nam kruche grudki.

Owoce: czereśnie, truskawki, porzeczki, poziomki + bułka tarta

Mleko, drożdże oraz cukier umieszczamy w rondelku, podgrzewamy do rozpuszczenia i połączenia się składników. Masę przekładamy do większego naczynia, dodajemy przesianą mąkę, masło, jajko, sól oraz olejek cytrynowy- dokładnie wyrabiamy ciasto- powinniśmy uzyskać gładką, jednolitą konsystencję, nie klejącą się do ręki. (Z uwagi na różnorodność mąki, jeżeli ciasto będzie się kleiło, należy dodać 1-2 łyżki i ponownie wyrobić). Ciasto odkładamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia, delikatnie oprószamy bułką tartą (by owoce nie przepuściły soku), dodajemy wcześniej umyte i osuszone owoce, całość posypujemy kruszonką. Pieczemy w 150 stopniach przez ok 30 minut.

Smacznego!