Za co kochamy sezon wiosenno- letni? Na długiej liście wymieniam między innymi przepyszne owoce, z których można wyczarować słodkie wypieki. Dzisiaj przed wami ciasto ze śliwkami i kruszonką, tyle co wyjęte z piekarnika 🙂 Może skusicie się na kawałeczek?
Składniki:
Ciasto:
- 20 dkg margaryny
- 45 dkg mąki
- 20 dkg cukru
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- kilka kropel aromatu śmietankowego
+ powidła śliwkowe
+ 50 dkg – 70 dkg śliwek
Z podanych składników wyrabiamy na stolnicy ciasto. Rozwałkujemy je i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy powidłami i wykładamy śliwki pokrojone w “ósemki”.
Kruszonka:
- 7 dkg mąki
- 5 dkg cukru
- 5 dkg masła
Składniki umieszczamy w miseczce i wyrabiamy kruszonkę. Posypujemy nią owoce.
Pieczemy przez ok 45 – 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Smacznego!