Curry z kurczakiem i mlekiem kokosowym, papryką, natką pietruszki oraz dodatkiem ryżu.
Curry z kurczakiem i mlekiem kokosowym
Składniki (4 porcje):
- 2 piersi z kurczaka
- 1 papryka
- 1 cebula
- 350 ml bulionu warzywnego
- 200 ml mleka kokosowego
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 150 g ryżu
- 1 łyżeczka curry oraz słodkiej papryki
- 2 łyżki oleju kokosowego
Marynata do mięsa:
- 2-3 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- sól, pieprz
- szczypta chilli
- curry, kolendra, kurkuma
Mięso myjemy, oczyszczamy z błonek, kroimy na drobniejsze kawałki, a następnie mieszamy z marynatą. Wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Na dużej patelni rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy pokrojoną w pióra cebulę oraz mięso. Całość przesmażamy przez ok 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Składniki zalewamy bulionem, dodajemy curry oraz paprykę i gotujemy przez 10 minut. Wlewamy mleko kokosowe oraz dorzucamy pokrojoną natkę pietruszki, pozostawiamy na ogniu przez dodatkowe 3 minuty. Podajemy z ugotowanym ryżem.
Smacznego!