Curry z mlekiem kokosowym i pulpecikami

0
951
Rate this post

Niezwykle aromatyczne danie, będące alternatywą dla tradycyjnych dań jednogarnkowych. W wersji wege możecie je podawać bez pulpecików, lub zastąpić ich mięsną wersję klopsikami z kaszy jaglanej.

Curry z mlekiem kokosowym i pulpecikami

Składniki (3-4 porcje):

Pulpeciki:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1/2 pęczka natki pietruszki, posiekanej
  • szczypta chilli
  • 1/3 łyżeczki: kolendry, kurkumy i tymianku
  • sól, pieprz

Wszystkie składniki na pulpeciki umieszczamy w naczyniu i wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Z masy formujemy niewielkie kuleczki, wykładamy na lekko oliwioną blachę. Pieczemy w temp. 180 stopni przez ok 20 minut.

Curry:

  • 1 batat
  • 1/2 cukinii
  • 1/2 bakłażana
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 garście jarmużu
  • 200 ml mleka kokosowego
  • curry
  • kolendra
  • kurkuma
  • sól, pieprz

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę kroimy w pióra, czosnek siekamy, bataty obieramy i kroimy w półplasterki. Wrzucamy na patelnię i podsmażamy przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Dorzucamy pokrojoną w kostkę cukinię oraz bakłażana. Doprawiamy curry, kolendrą, kurkumą, solą i pieprzem, przesmażamy przez kilka dodatkowych minut. Składniki zalewamy wrzątkiem do wysokości warzyw, gotujemy na średnim ogniu przez ok 10-15 minut. Wlewamy mleko kokosowe, dorzucamy posiekane liście jarmużu. Gotujemy dodatkowe 3-5 minut. Dodajemy upieczone pulpeciki mięsne, mieszamy.

Smacznego!