Niezwykle aromatyczne danie, będące alternatywą dla tradycyjnych dań jednogarnkowych. W wersji wege możecie je podawać bez pulpecików, lub zastąpić ich mięsną wersję klopsikami z kaszy jaglanej.
Curry z mlekiem kokosowym i pulpecikami
Składniki (3-4 porcje):
Pulpeciki:
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 1 cebula, drobno posiekana
- 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1/2 pęczka natki pietruszki, posiekanej
- szczypta chilli
- 1/3 łyżeczki: kolendry, kurkumy i tymianku
- sól, pieprz
Wszystkie składniki na pulpeciki umieszczamy w naczyniu i wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Z masy formujemy niewielkie kuleczki, wykładamy na lekko oliwioną blachę. Pieczemy w temp. 180 stopni przez ok 20 minut.
Curry:
- 1 batat
- 1/2 cukinii
- 1/2 bakłażana
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 3 garście jarmużu
- 200 ml mleka kokosowego
- curry
- kolendra
- kurkuma
- sól, pieprz
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę kroimy w pióra, czosnek siekamy, bataty obieramy i kroimy w półplasterki. Wrzucamy na patelnię i podsmażamy przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Dorzucamy pokrojoną w kostkę cukinię oraz bakłażana. Doprawiamy curry, kolendrą, kurkumą, solą i pieprzem, przesmażamy przez kilka dodatkowych minut. Składniki zalewamy wrzątkiem do wysokości warzyw, gotujemy na średnim ogniu przez ok 10-15 minut. Wlewamy mleko kokosowe, dorzucamy posiekane liście jarmużu. Gotujemy dodatkowe 3-5 minut. Dodajemy upieczone pulpeciki mięsne, mieszamy.
Smacznego!