Curry z soczewicą, dynią i batatem

0
3325
Rate this post

Curry z soczewicą, dynią i batatem z dodatkiem pomidorów, mleka kokosowego oraz jarmużu. Niezwykle aromatyczne i rozgrzewające.

Curry z soczewicą, dynią i batatem

Składniki (3-4 porcje):

  • 1/4 dyni hokkaido
  • 1 batat
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 puszka pomidorów
  • 1/2 puszki mleka kokosowego
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • jarmuż
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • po 1/2 łyżeczki kolendry oraz curry
  • 1 łyżeczka cukru
  • ostra + słodka papryka

Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekany czosnek oraz cebulę. Podsmażamy na lekko złoty kolor. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię oraz batata, oprószamy solą, pieprzem, kolendrą oraz curry. Smażymy przez kilka minut od czasu do czasu mieszając. Na patelnię wlewamy bulion, zblendowane pomidory, wsypujemy soczewicę. Dodajemy 1 łyżeczkę koncentratu pomidorowego, cukier, paprykę ostrą i słodką do smaku. Gotujemy pod przykryciem ok 15 minut- do miękkości warzyw, następnie dolewamy mleko kokosowe. Gotujemy dodatkowe 2-3 minuty, po czym wsypujemy liście jarmużu. Danie zostawiamy na palniku przez kolejną minutę. Wedle uznania możemy doprawić większą ilością ostrej papryki, pieprzu lub chilli. Ja osobiście lubię potrawy słodko- pikantne, więc nie ograniczam przypraw do minimum 🙂

Smacznego!