Curry z soczewicą, dynią i batatem z dodatkiem pomidorów, mleka kokosowego oraz jarmużu. Niezwykle aromatyczne i rozgrzewające.
Curry z soczewicą, dynią i batatem
Składniki (3-4 porcje):
- 1/4 dyni hokkaido
- 1 batat
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
- 1 puszka pomidorów
- 1/2 puszki mleka kokosowego
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- jarmuż
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz
- po 1/2 łyżeczki kolendry oraz curry
- 1 łyżeczka cukru
- ostra + słodka papryka
Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekany czosnek oraz cebulę. Podsmażamy na lekko złoty kolor. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię oraz batata, oprószamy solą, pieprzem, kolendrą oraz curry. Smażymy przez kilka minut od czasu do czasu mieszając. Na patelnię wlewamy bulion, zblendowane pomidory, wsypujemy soczewicę. Dodajemy 1 łyżeczkę koncentratu pomidorowego, cukier, paprykę ostrą i słodką do smaku. Gotujemy pod przykryciem ok 15 minut- do miękkości warzyw, następnie dolewamy mleko kokosowe. Gotujemy dodatkowe 2-3 minuty, po czym wsypujemy liście jarmużu. Danie zostawiamy na palniku przez kolejną minutę. Wedle uznania możemy doprawić większą ilością ostrej papryki, pieprzu lub chilli. Ja osobiście lubię potrawy słodko- pikantne, więc nie ograniczam przypraw do minimum 🙂
Smacznego!