Kruchy czekoladowy spód, aksamitny w smaku, delikatny krem oraz świeże owoce i mięta- połączenie idealne na letnie dni. Przed Wami kolejny w tym sezonie przepis na słodką tartę.
Składniki:
Spód:
- 20 dkg mąki
- 3 łyżki kakao
- 5 dkg cukru
- 12 dkg zimnego masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka śmietany
- szczypta soli
Foremkę na tartę natłuszczamy masłem. Z podanych składników wyrabiamy ciasto, zagniatamy je w kulę i wkładamy do zamrażalnika na 20- 30 minut. Ciasto rozwałkujemy i wylepiamy nim dno oraz boki blachy do pieczenia, nakłuwamy gęsto widelcem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy foremkę i pieczemy przez pół godziny. Jeżeli ciasto znacznie podniesie się w trakcie pieczenia, należy delikatnie nakłuć go widelcem. Upieczony spód odstawiamy do wystudzenia.
Krem:
- 4 żółtka
- aromat waniliowy lub migdałowy
- 2 szklanki (0,5l) mleka 1,5%
- 50 dkg cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Mleko podgrzewamy w rondelku o pojemności min. 1 litra. Żółtka ubijamy wraz z cukrem na puszystą masę, pod koniec, nadal miksując dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz aromat. Do masy stopniowo wlewamy 250 ml mleka, ucieramy do połączenia się składników. Krem przelewamy do rondelka i dokładnie mieszamy z pozostałą ilością mleka. Podgrzewając na małym ogniu i nieustannie mieszając drewnianą łyżką, doprowadzamy do zgęstnienia masy (przez ok 8 minut).
Dodatkowo:
- konfitura jagodowa
- truskawki
- borówka amerykańska
- płatki migdałowe
- gorzka czekolada
- mięta
- cukier puder do posypania
Przestudzony krem rozprowadzamy po czekoladowym spodzie, łyżeczką kładziemy kleksy konfitury. Na wierzch masy wykładamy owoce, całość dekorujemy płatkami migdałowymi, startą gorzką czekoladą oraz listkami mięty. Przed podaniem potrzepujemy cukrem pudrem.
Smacznego!