Delikatny krem o lekko czekoladowym posmaku, podany z sosem truskawkowym, wzbogacony o świeże nuty mięty i cytryny. Tak smakuje jedna z propozycji słodkiego, wakacyjnego deseru 🙂
Składniki (2 porcje):
- 1 woreczek kaszy jaglanej
- 20 dkg truskawek + kilka do dekoracji
- poziomki
- 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
- 3 kostki gorzkiej czekolady
- listki mięty
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki mleka
- skórka starta z 1 cytryny
- kilka kropel olejku cytrynowego
- płatki migdałowe
Kaszę jaglaną gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie (ok 15 minut). Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, umieszczamy w blenderze, dodajemy 1 łyżeczkę cukru i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.Odstawiamy. Ugotowaną kaszę również przekładamy do blendera, łączymy z 2 kostkami czekolady, 1 łyżeczką cukru trzcinowego, miodem, mlekiem, olejkiem cytrynowym, 1/2 ilości skórki cytrynowej, całość dokładnie mieszamy. Na dno miseczek wlewamy sos truskawkowy, dodajemy krem jaglany, całość dekorujemy świeżymi truskawkami, poziomkami, jogurtem naturalnym, skórką cytrynową, miętą, czekoladą oraz płatkami migdałowymi.
Smacznego!