Zastanawiasz się jaki deser przyrządzić na niedzielne popołudnie? Oto mała podpowiedź: mus malinowy otulony warstwą czekolady oraz bitej śmietany. Błyskawiczny w przygotowaniu, subtelny w smaku, lekki w konsystencji – z pewnością zadowoli każdego łasucha:)
Składniki:
- 250 g malin + kilka do dekoracji
- cukier waniliowy
- 2-3 łyżki śmietanki
- mleczna czekolada
- duży jogurt naturalny
- bita śmietana – można kubić gotową lub ubić samodzielnie
- listki mięty do dekoracji
Maliny miksujemy w blenderze, dodajemy do nich śmietankę (można zastąpić jogurtem) oraz cukier waniliowy do smaku. Mleczną czekoladę rozpuszczamy na parze, a następnie dokładnie mieszamy z jogurtem naturalnym – masę wkładamy do lodówki, aż odrobinę stężeje. Do pucharków wlewamy mus malinowy, masę czekoladową, a następnie bitą śmietanę – dekorujemy malinami oraz listkami mięty. Gotowe!
Smacznego!