Deser z musem truskawkowo- serowym

0
945
Rate this post

Na dobry początek wakacyjnego tygodnia- zdrowa pokusa 🙂

Składniki (4 porcje):

Mus truskawkowy:

  • 500 g truskawek + kilka do dekoracji
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki cukru brązowego

Truskawki myjemy, usuwamy szypułki. Do naczynia miksującego wrzucamy owoce, cukier oraz miód, blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelewamy do salaterek.

Mus serowy:

  • 1 opakowanie serka Bieluch
  • 150 g chudego twarogu
  • 4 łyżki mleka
  • 4 łyżeczki cukru
  • skórka z 1 cytryny
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze, miksujemy przez chwilę, aż uzyskamy kremową konsystencję. Mus serowy wlewamy na truskawkowy- “zatopi się” w pierwszej warstwie.

Dodatkowo:

  • dwie garście płatków owsianych zarumienionych na maśle
  • kilka ciasteczek zbożowych- pokruszonych
  • borówki
  • listki bazylii

Na wierz salaterek dodajemy pokruszone ciasteczka, borówki, pokrojone truskawki oraz płatki owsiane, dekorujemy bazylią.

Smacznego!