Na dobry początek wakacyjnego tygodnia- zdrowa pokusa 🙂
Składniki (4 porcje):
Mus truskawkowy:
- 500 g truskawek + kilka do dekoracji
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżeczki cukru brązowego
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki. Do naczynia miksującego wrzucamy owoce, cukier oraz miód, blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelewamy do salaterek.
Mus serowy:
- 1 opakowanie serka Bieluch
- 150 g chudego twarogu
- 4 łyżki mleka
- 4 łyżeczki cukru
- skórka z 1 cytryny
- 2 łyżeczki soku z cytryny
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze, miksujemy przez chwilę, aż uzyskamy kremową konsystencję. Mus serowy wlewamy na truskawkowy- “zatopi się” w pierwszej warstwie.
Dodatkowo:
- dwie garście płatków owsianych zarumienionych na maśle
- kilka ciasteczek zbożowych- pokruszonych
- borówki
- listki bazylii
Na wierz salaterek dodajemy pokruszone ciasteczka, borówki, pokrojone truskawki oraz płatki owsiane, dekorujemy bazylią.
Smacznego!