Drożdżówki z cynamonem i orzechami

0
714
Rate this post

Gdy zapach cynamonu od samego rana subtelnie wypełnia wnętrze domu, a połączenie drożdżowego ciasta, cynamonu, masła, orzechów i rodzynek dopieszcza podniebienie, dzień musi należeć do przyjemnych. Śniadanie idealne zimową porą 🙂

Składniki:

Ciasto:

  • 4 dkg świeżych drożdży
  • 10 dkg masła
  • 200 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 40 dkg mąki

Masło podgrzewamy z mlekiem, cukrem w rondelku, aż do roztopienia składników. Masę przelewamy do większej misy, dodajemy drożdże oraz mąkę i wyrabiamy przez kilka minut ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i umieszczamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy masa podwoi swoją objętość, przekładamy ją na stolnicę i wałkujemy do grubości ok 1 cm. Nakładamy nadzienie:

Nadzienie:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cynamonu
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • garść rodzynek
  • pół szklanki posiekanych orzechów

+ oliwa do posmarowania bułeczek, cukier puder do posypania, ulubione dodatki do smarowania

Masło roztapiamy w rondelku, smarujemy nim ciasto, na wierzch dodając pozostałe składniki. Ciasto zawijamy w roladę, kroimy je na ok 12 plastrów. Drożdżowe ślimaki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, w odległości 3 cm od siebie. Przykrywamy ściereczkę i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce (bułeczki powinny się połączyć). Przed włożeniem do piekarnika skrapiamy je oliwą, pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 20 minut. Potrzepujemy cukrem pudrem, smarujemy ulubionymi dodatkami, np. masłem, marmoladą.

Smacznego!