Delikatne tarte buraki w połączeniu z wyrazistym chrzanem to aromatyczny dodatek, który od lat gości na polskich stołach. Świetnie sprawdza się przede wszystkim podczas świąt, dodając wyrazistości śledziom, kanapkom, marynowanym grzybom czy pieczeniom. Dlatego ćwikła z chrzanem to dla wielu osób symbol rodzinnych obiadów u babci, który kojarzy się z beztroską, uśmiechem i miłym gwarem rozmów. Jeśli zastanawiasz się, jak przywołać te smaki nie tylko w pamięci, ale również na talerzu, w poniższym artykule znajdziesz sprawdzony przepis na pyszną ćwikłę z chrzanem.
Jakie składniki będą Ci potrzebne do zrobienia ćwikły?
Przygotowania warto rozpocząć od znalezienia wysokiej jakości składników. Świetnie sprawdzą się naturalne, świeże buraki ćwikłowe (1 kg) o średniej wielkości i intensywnym kolorze. Warto wybierać produkty o podobnej wadze, aby łatwiej dopasować czas obróbki termicznej. Oprócz buraków przyda Ci się korzeń chrzanu. Możesz również wybrać chrzan w słoiku (200 g), ale zwróć uwagę na skład — powinien zawierać 60-80% chrzanu. Przydatne będą również sok z cytryny lub ocet jabłkowy oraz cukier i sól.
Zrób ćwikłę z chrzanem krok po kroku — poznaj nasze sprawdzone wskazówki
Po zdobyciu wszystkich składników rozpocznij przygotowywanie ćwikły od dokładnego umycia buraków. Następnie możesz je ugotować lub upiec — w zależności od preferencji smakowych. Osobom, które cenią sobie lekko dymne aromaty i większą chrupkość, polecamy pieczenie. Czas obróbki termicznej zależy od wielkości buraków ćwikłowych — powinny być miękkie, ale nie rozpadać się w dłoniach. Po lekkim ostudzeniu i osuszeniu obierz je ze skórki i zetrzyj na tarce lub pokrój w drobną kostkę.
Jeśli używasz świeżego chrzanu, obierz go i również zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Będzie on bardziej wyrazisty od produktu w słoiku, dlatego nie potrzebujesz aż 200 gramów — chyba że lubisz wyrazisty, mocny smak ćwikły. Chrzan dodaj do buraków. Dopraw całość szczyptą soli, cukrem (4 łyżeczki) oraz dwiema łyżkami octu lub sokiem z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie sprawdź smak przygotowanej ćwikły z chrzanem i w razie potrzeby dodaj więcej przypraw.
Ćwikła z chrzanem dla zabieganych — jak ją przygotować, jeśli nie masz wiele czasu?
Samodzielnie przygotowywane potrawy smakują najlepiej — są okupione zakupami, gotowaniem i możliwością doprawienia według preferencji osobistych kubków smakowych. Ale osoby, które nie mają czasu na własnoręczne przyszykowanie ćwikły z chrzanem, mogą skorzystać z gotowych produktów. W tym przypadku również ogromne znaczenie ma jakość składników. Zwróć uwagę, by ćwikła w słoiku wyróżniała się naturalnym składem, czyli zawierała przynajmniej 60% buraków ćwikłowych, 30% wysokiej jakości chrzanu, ocet, cukier, sól oraz wodę. Dobrym przykładem takiego produktu jest ćwikła z chrzanem marki Krokus, dostępna w sklepie Delikatesy Zdrowo.
Przygotowanie ćwikły z chrzanem, która zachwyci chrupkością i wyrazistością jak ta u babci, nie jest trudne. Ważne są wysokiej jakości składniki, staranna obróbka termiczna buraków i aromatyczny chrzan. Te same cechy wpływają na smak gotowej ćwikły w słoiku. Wypróbuj sposób przyrządzenia, który będzie dla Ciebie najlepszy i wzbogać swoje posiłki nie tylko smakiem, ale także wspomnieniami rodzinnych obiadów.