Kasza gryczana z tuńczykiem, rukolą, papryką, suszonymi pomidorami oraz fetą. Danie bogate w smak, zdrowe i sycące.
Kasza gryczana z tuńczykiem
Składniki (2-3 porcje):
- 100 g kaszy gryczanej
- 1 czerwona cebula
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- kilka suszonych pomidorów z zalewy
- 1/2 tuńczyka z puszki
- 50 g sera feta
- garść pestek dyni
- świeża rukola
- 2-3 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Kaszę gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu (ok 15 minut). Rukolę myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy na ręczniku papierowym. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną w pióra cebulę oraz paprykę, smażymy przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy tuńczyka, pokrojone suszone pomidory, posiekaną natkę pietruszkę, a na końcu ugotowaną kaszę, ponownie mieszamy i przesmażamy przez dodatkowe 2 minuty. Na talerze wykładamy rukolę, kaszę z dodatkami, pokruszony ser feta oraz pestki dyni.
Smacznego!