Nadrabiam zaległości. Od dłuższego czasu nie udało mi się opublikować ani jednego przepisu, zdążyłam się stęsknić za regularnym gotowaniem. Dzisiaj zapraszam Was na pyszne i zdrowe danie z kaszą jaglaną i bobem w roli głównej. Prawdziwa bomba składników odżywczych. Skosztujcie 😉
Kasza jaglana z bobem
Składniki (2 porcje):
- 100 g kaszy jaglanej
- 200 g bobu
- 1 niewielka czerwona cebula, drobno pokrojona
- 1 mała cukinia, pokrojona w kostkę
- kilka suszonych pomidorów
- ser feta
- natka pietruszki
- pestki dyni
- sól, pieprz
- kurkuma, papryka, oregano
- 2 łyżki oleju
W dwóch rondelkach zagotowujemy wodę, solimy- w jednym umieszczamy kaszę jaglaną, w drugim bób (użyłam mrożonego, gotowałam przez ok 6 minut), gotujemy do miękkości.
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę oraz cukinię, podsmażamy przez kilka minut. Doprawiamy do smaku kurkumą, papryką i oregano. Ugotowany bób dorzucamy do pozostałych składników, całość doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy suszone pomidory, natkę pietruszki oraz kaszę jaglaną, mieszając podsmażamy przez dodatkową minutę. Danie przekładamy na talerze, dodajemy pokruszony ser feta oraz pestki dyni. Przed podaniem możemy skropić sokiem z cytryny.
Smacznego!