Kasza jaglana z cukinią

0
897
Rate this post

Pyszne i zdrowe danie, gotowe w 20 minut 🙂 Ostatnio mój czas przeznaczony na gotowanie jest mocno ograniczony, dlatego staram się dobierać produkty, których przygotowanie nie pochłonie go za dużo, a cała kompozycja będzie smaczna i ciekawa. Zapraszam do wypróbowania dzisiejszej propozycji z kaszą jaglaną i cukinią w roli głównej.

Kasza jaglana z cukinią, suszonymi pomidorami i parmezanem

Składniki (2 porcje):

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 1 cukinia, starta na grubych oczkach
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1/2 cebuli, drobno pokrojonej
  • 1/2 pęczka natki pietruszki, posiekanej
  • kilka szt. suszonych pomidorów, pokrojonych
  • garść pestek słonecznika, uprażonych
  • starty parmezan
  • 2 łyżki oliwy
  • suszona bazylia
  • sól, pieprz

Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Oliwę rozgrzewamy na patelni, wrzucamy czosnek z cebulą, podsmażamy na lekko złoty kolor. Dodajemy cukinię, oprószamy bazylią, podsmażamy przez kilka dodatkowych minut. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, dodajemy natkę pietruszki. Ugotowaną kaszę przekładamy na patelnię, całość mieszamy.

Na talerze wykładamy mieszankę kaszy z cukinią, dodajemy suszone pomidory, całość posypujemy świeżo startym parmezanem oraz pestkami słonecznika.