Gdy kilka miesięcy temu postanowiłam oczyścić organizm, sięgnęłam po cudowną książkę Marka Zaremby „Jaglany Detkos”. Po 7 dniach od wprowadzenia zmian do jadłospisu, zauważyłam znaczącą różnicę w samopoczuciu. Od tego czasu regularnie wykorzystuję potencjał kaszy jaglanej i jej bogate możliwości kulinarne.
Dzisiejszy wpis powstał na podstawie przepisu ze strony Gotuj Zdrowo – to właśnie na niej znajdziecie mnóstwo cennych informacji nie tylko na temat zdrowego odżywiania, ale i wprowadzania pozytywnych zmian do trybu życia. Polecam 😉
Kasza jaglana z jabłkiem i jarmużem
.
Składniki (2-3 porcje):
- 2 jabłka
- 100 g kaszy jaglanej
- 2 szklanki jarmużu
- 4 daktyle
- kilka orzechów włoskich
- cynamon
- tymianek
- 1 łyżka oliwy lub oleju kokosowego
Kaszę jaglaną gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Jabłka kroimy na ćwiartki, wykrawamy gniazda nasienne, a następnie kroimy w kostkę. Daktyle kroimy w plasterki, orzechy na połówki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy jabłka, daktyle orzechy oraz jarmuż. Doprawiamy cynamonem, wlewamy odrobinę wrzątku. Całość podsmażamy przez 2-3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy tymianek oraz ugotowaną kaszę jaglaną. Mieszamy.
Gotowe!