Kotleciki z kaszy jaglanej i marchewki z dodatkiem sera feta, natki pietruszki oraz aromatycznych przypraw. Zdrowe bo bez jajka, mąki i tłuszczu 🙂
Kotleciki z kaszy jaglanej i marchewki
Składniki (9 sztuk):
- 100 g kaszy jaglanej
- 3 marchewki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 50 g sera feta
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 łyżeczka kuminu rzymskiego
- 1/3 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/3 łyżeczki kolendry
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- sól, pieprz
Do podania: prażone pestki słonecznika, sałatka z pomidorami, czerwoną cebulą, oliwkami i fetą
Kaszę jaglaną gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odstawiamy do przestudzenia. Czosnek oraz cebulę drobno siekamy, marchewkę ścieramy na drobnych oczkach, a następnie wrzucamy na rozgrzaną na patelni oliwę. Doprawiamy do smaku kuminem, papryką, kolendrą i kurkumą, przesmażamy przez kilka minut. Odstawiamy do wystygnięcia. W misie umieszczamy kaszę oraz zawartość patelni, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, pokruszony ser feta oraz pieprz. Wyrabiamy na jednolitą masę, z której formujemy kotleciki, a następie układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok 25 minut w temperaturze 170 stopni (w połowie pieczenia kotleciki obracamy na drugą stronę).
Smacznego!