Kotleciki z kaszy jaglanej i marchewki

0
967
Rate this post

Kotleciki z kaszy jaglanej i marchewki z dodatkiem sera feta, natki pietruszki oraz aromatycznych przypraw. Zdrowe bo bez jajka, mąki i tłuszczu 🙂

Kotleciki z kaszy jaglanej i marchewki

Składniki (9 sztuk):

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 3 marchewki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 50 g sera feta
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżeczka kuminu rzymskiego
  • 1/3 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/3 łyżeczki kolendry
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • sól, pieprz

Do podania: prażone pestki słonecznika, sałatka z pomidorami, czerwoną cebulą, oliwkami i fetą

Kaszę jaglaną gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odstawiamy do przestudzenia. Czosnek oraz cebulę drobno siekamy, marchewkę ścieramy na drobnych oczkach, a następnie wrzucamy na rozgrzaną na patelni oliwę. Doprawiamy do smaku kuminem, papryką, kolendrą i kurkumą, przesmażamy przez kilka minut. Odstawiamy do wystygnięcia. W misie umieszczamy kaszę oraz zawartość patelni, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, pokruszony ser feta oraz pieprz. Wyrabiamy na jednolitą masę, z której formujemy kotleciki, a następie układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok 25 minut w temperaturze 170 stopni (w połowie pieczenia kotleciki obracamy na drugą stronę).

Smacznego!