Czyli zdrowa propozycja zupy zaczerpnięta z książki „Detoks Jaglany” Marka Zaremby. Wciągnęłam się na dobre 😉 Niebawem pojawi się więcej przepisów przygotowanych na podstawie książki. Polecam każdemu.
Składniki (3-4 porcje):
- 2 brokuły, umyte, podzielone na różyczki
- 1/3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 jabłko, obrane pokrojone w kostkę
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- skórka stara z cytryny
- odrobina gałki muszkatołowej
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz
- pestki dyni, słonecznik, orzechy lub płatki migdałowe
Cebulę oraz czosnek siekamy, podsmażamy na lekko złoty kolor na rozgrzanej oliwie. Dodajemy przyprawy: curry, kurkumę oraz majeranek, mieszamy. Dorzucamy różyczki brokułów oraz kawałeczki jabłka. Całość zalewamy gorącą wodą do 3/4 wysokości brokuła, dodajemy sól i pieprz, gotujemy pod przykryciem ok 10 minut. Po upływie kilku minut (gdy brokuł zmięknie) wyjmujemy kilka sztuk do dekoracji zupy. Dodajemy kaszę jaglaną, miksujemy zawartość garnka do uzyskania kremowej konsystencji. Zupę wlewamy na talerze, dodajemy brokuła, oprószamy gałką muszkatołową, posypujemy skórką cytrynową oraz słonecznikiem.
Smacznego!