Krem jaglany z selerem

0
729
Rate this post

Zupy krem są idealnym daniem na chłodne popołudnia. Rozgrzewają, dodają energii, są źródłem witamin. Dzisiaj przygotowałam aromatyczny krem jaglany z selerem, chipsami marchewkowymi i prażonymi orzechami. Zachęcam do wypróbowania przepisu 🙂

Składniki:

  • 1 duży seler
  • 3 marchewki
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 litr buliony warzywnego
  • oliwa z oliwek
  • orzechy włoskie
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka śmietany
  • sól, pieprz, pieprz cayenne
  • rozmaryn
  • majeranek

Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu, odstawiamy do przestygnięcia. 2 marchewki obieramy, kroimy na talarki, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypujemy majerankiem i pieczemy w temp 180 stopni przez ok 15-20 minut. W garnku rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na niej drobno pokrojony czosnek oraz cebulę. Marchew oraz selera oczyszczamy, drobno kroimy i dodajemy do rondla, podsmażając przez kilka kolejnych minut. Całość doprawiamy solą, pieprzem oraz rozmarynem. Warzywa zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy przez 20 minut (do miękkości selera). Zupę zdejmujemy z palnika, zaprawiamy śmietaną, dodajemy kaszę, całość blenderujemy na puszysty krem. Doprawiamy do smaku pieprzem cayenne. Podajemy z chipsami marchewkowymi, natką pietruszki oraz uprażonymi orzechami włoskimi.

Smacznego!