Zupy krem są idealnym daniem na chłodne popołudnia. Rozgrzewają, dodają energii, są źródłem witamin. Dzisiaj przygotowałam aromatyczny krem jaglany z selerem, chipsami marchewkowymi i prażonymi orzechami. Zachęcam do wypróbowania przepisu 🙂
Składniki:
- 1 duży seler
- 3 marchewki
- 100 g kaszy jaglanej
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 litr buliony warzywnego
- oliwa z oliwek
- orzechy włoskie
- natka pietruszki
- 1 łyżka śmietany
- sól, pieprz, pieprz cayenne
- rozmaryn
- majeranek
Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu, odstawiamy do przestygnięcia. 2 marchewki obieramy, kroimy na talarki, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypujemy majerankiem i pieczemy w temp 180 stopni przez ok 15-20 minut. W garnku rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na niej drobno pokrojony czosnek oraz cebulę. Marchew oraz selera oczyszczamy, drobno kroimy i dodajemy do rondla, podsmażając przez kilka kolejnych minut. Całość doprawiamy solą, pieprzem oraz rozmarynem. Warzywa zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy przez 20 minut (do miękkości selera). Zupę zdejmujemy z palnika, zaprawiamy śmietaną, dodajemy kaszę, całość blenderujemy na puszysty krem. Doprawiamy do smaku pieprzem cayenne. Podajemy z chipsami marchewkowymi, natką pietruszki oraz uprażonymi orzechami włoskimi.
Smacznego!