Co na dzisiaj? Zupę marchewkową z dodatkiem żurawiny!
Składniki (4-5 porcji):
- 40 – 50 dkg marchewki
- 2 duże ziemniaki
- 1 cebula
- 1 pietruszka
- 3 łyżki masła
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 łyżka curry
- 20 dkg suszonej żurawiny
- pół szklanki śmietany
- sól, pieprz, cukier
Warzywa myjemy, dokładnie obieramy. Cebulę drobno siekamy, ziemniaki kroimy w kostkę, a marchewkę z pietruszką w plasterki. Masło rozpuszczamy w dużym rondlu, wsypujemy cebulę, podsmażamy, a następnie dodajemy curry. Dokładnie mieszamy, zalewamy litrem gorącego bulionu, doprowadzamy do zagotowania. Dorzucamy pozostałe warzywa – ziemniaki, marchewkę oraz pietruszkę. Całość gotujemy pod przykryciem przez ok 20 minut. Zdejmujemy rondel z kuchenki, miksujemy zupę ze śmietaną na jednolity krem. Doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem. Zupę podajemy z suszoną żurawiną oraz kleksem śmietany (można rozprowadzić go za pomocą wykałaczki).
Smacznego!