Nic lepiej nie rozgrzewa jesienią niż aromatyczna zupa z warzyw. Dawka witamin w postaci gorącego kremu doda wam energii na resztę dnia. Warto skorzystać 🙂
Składniki:
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 ziemniaki
- 1/2 dużego kalafiora lub 1 mały
- 1/2 pora
- 1 mały seler
- 1,2 litra bulionu warzywnego
- oliwa do smażenia
- 1-2 łyżki śmietany
- sól, pieprz
- pieprz cayenne lub ostra papryka
- ziarna słonecznika
- szpinakowy makaron tagliatelle
Cebulę oraz czosnek siekamy, wrzucamy do garnka i smażymy przez kilka minut na rozgrzanej oliwie. Pozostałe warzywa: ziemniaki oraz selera obieramy, kroimy w kostkę; pora oraz kalafior myjemy, kroimy na drobne kawałki; a następnie dodajemy do zeszklonej cebuli i czosnku, smażąc przez kolejne 5- 8 minut.
Do zawartości garnka wlewamy bulion, doprawiamy pieprzem oraz solą i gotujemy na małym ogniu przez ok 20 minut (aż warzywa zmiękną). Zdejmujemy zupę z palnika, zaprawiamy śmietaną, a następnie miksujemy za pomocą blendera (na wysokich obrotach) na gładki krem. Makaron gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu, słonecznik prażymy na “suchej” patelni, dodając następnie składniki do zupy. Na zakończenie, by nadać daniu pikanterii, posypujemy go pieprzem cayenne lub ostrą papryką.
Smacznego!