Składniki (4 porcje):
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 mały seler
- oliwa do smażenia
- 450 g zielonej fasolki szparagowej
- 1,2 l bulionu warzywnego
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
- szczypta chilli
Dodatkowo:
- 100 g makaronu tortellini z ulubionym nadzieniem
- 50 g sera gorgonzola + 1 łyżka jogurtu
- garść orzechów laskowych
Cebulą i czosnek obieramy, siekamy, podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy. Marchew, pietruszkę oraz seler, myjemy, oczyszczamy, kroimy na drobne kawałki, dorzucamy do rondelka wraz z fasolką. Całość oprószamy solą, wlewamy bulion i gotujemy pod przykryciem ok 15 minut (do miękkości warzyw). Zupę odstawiamy z palnika, dodajemy zaprawiony jogurt, wyławiamy kilka sztuk fasolki, blendujemy ją do uzyskania jednolitego kremu, na koniec doprawiając szczyptą soli i pieprzem.
Zupę podajemy z ugotowanym makaronem, kawałkami fasolki, roztopionym serem z jogurtem oraz uprażonymi orzechami.
Smacznego!