Propozycja na wyśmienitą zupę, która dostarcza kubkom smakowym wiele doznań. Pierwsza łyżka na ostro, druga na słodkawo, i tak naprzemiennie : ) Przepis ten został odnaleziony na blogu kulinarnym kwestiasmaku.pl i od razu pobudził ręce do działania.
Składniki (4 porcje):
- 60 dkg korzenia pietruszki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- 1 dojrzała gruszka
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1 litr bulionu jarzynowego
- 250 ml mleka
- sól
- czarny pieprz
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżka soku z cytryny
- dodatkowo do podania: tarty żółty ser, świeża, zielona cebulka, chilli
Obieramy pietruszkę i kroimy ją na małe kawałki. Rozgrzewamy w garnku masło oraz oliwę, wrzucamy pietruszkę, oprószamy ją solą i smażymy na średnim ogniu przez ok 5 minut. W międzyczasie obieramy gruszkę, wydrążamy nasiona, również kroimy na małe kawałki, a następnie dorzucamy je do garnka. Dodajemy cynamon, smażymy przez dodatkowe 5 minut, nie zapominając o mieszaniu. Całość doprawiamy pieprzem, wlewamy wywar warzywny, doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy zupę przez ok 10 minut, powoli dolewamy mleko, ponownie doprowadzamy do zagotowania. Odstawiamy garnek z palnika, dodajemy sok z cytryny, miksujemy blenderem na jednolity krem. Zupę podajemy z tartym żółtym serem, zieloną cebulką oraz odrobiną chilli.
Smacznego!