Chłodną porą aromatyczne zupy są idealnym posiłkiem rozgrzewającym. Praktycznie z każdego warzywa można przyrządzić smaczne a zarazem sycące danie. Dzisiaj przedstawiam przepis na krem z pora z chipsami ziemniaczanymi z rozmarynem.
Składniki:
- 1 duży por
- 3 ziemniaki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki śmietany
- 750 ml bulionu warzywnego
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz, chilli
+ 3 średnie ziemniaki, rozmaryn – ziemniaki kroimy na cienkie plasterki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, doprawiamy solą oraz rozmarynem, skrapiamy oliwą, pieczemy przez ok 15 minut w temperaturze 180 stopni
Czosnek oraz cebulę drobno kroimy, podsmażamy kilka minut na oleju. Pora kroimy w półksiężyce, ziemniaki w kostkę, warzywa dodajemy do garnka, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy przez ok 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Całość zalewamy bulionem warzywnym, gotujemy pod przykryciem 15- 20 minut (do miękkości warzyw). Zupę odstawiamy z palnika, dodajemy zaprawioną śmietanę, blendujemy do uzyskania gęstej, jednolitej konsystencji. Doprawiamy pieprzem oraz chilli do smaku. Podajemy z chipsami ziemniaczanymi.
Smacznego!