Krem z zielonej fasolki

0
565
Rate this post

Składniki:

  • 450 g fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej)
  • 2-3 łyżki masła
  • 1 pora
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 4 ziemniaki
  • 1/4 szklanki śmietany 12%
  • 6 szklanek bulionu lub wody
  • zielona pietruszka
  • sól, pieprz
  • cynamon

Dodatkowo: razowe pieczywo

Świeżą fasolkę szparagową myjemy i podgotowujemy, mrożoną rozmrażamy. Pora  myjemy,  drobno kroimy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię posmarowaną masłem. Smażymy na średnim ogniu przez ok 3 minuty (aż się zeszklą). Ziemniaki, marchew oraz pietruszkę obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Dodajemy je na patelnię, solimy i smażymy przez ok 5 minut.

Wlewamy bulion lub wodę, zagotowujemy. Gotujemy przez ok 15 minut (aż warzywa zmiękną). Dodajemy fasolkę szparagową oraz posiekaną natkę pietruszki i gotujemy przez kolejne 3 minuty. Dodajemy śmietanę, uważając by się nie zważyła. Mieszamy.

Zdejmujemy zupę z palnika, miksujemy ją na gładki krem. Wlewamy zupę do miseczek, przed podaniem posypujemy zupę pieprzem i cynamonem, dodajemy kleks śmietany oraz natkę pietruszki. Podajemy z pieczywem razowym.

Smacznego!