Składniki:
- 450 g fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej)
- 2-3 łyżki masła
- 1 pora
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 4 ziemniaki
- 1/4 szklanki śmietany 12%
- 6 szklanek bulionu lub wody
- zielona pietruszka
- sól, pieprz
- cynamon
Dodatkowo: razowe pieczywo
Świeżą fasolkę szparagową myjemy i podgotowujemy, mrożoną rozmrażamy. Pora myjemy, drobno kroimy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię posmarowaną masłem. Smażymy na średnim ogniu przez ok 3 minuty (aż się zeszklą). Ziemniaki, marchew oraz pietruszkę obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Dodajemy je na patelnię, solimy i smażymy przez ok 5 minut.
Wlewamy bulion lub wodę, zagotowujemy. Gotujemy przez ok 15 minut (aż warzywa zmiękną). Dodajemy fasolkę szparagową oraz posiekaną natkę pietruszki i gotujemy przez kolejne 3 minuty. Dodajemy śmietanę, uważając by się nie zważyła. Mieszamy.
Zdejmujemy zupę z palnika, miksujemy ją na gładki krem. Wlewamy zupę do miseczek, przed podaniem posypujemy zupę pieprzem i cynamonem, dodajemy kleks śmietany oraz natkę pietruszki. Podajemy z pieczywem razowym.
Smacznego!