Kremowa zupa z batatów i kukurydzy

0
930
Rate this post

Intensywny aromat, słodko- pikantny smak, rozgrzewające przyprawy- kolejna porcja zupy poleca się jesienną porą:) Dzisiaj zapraszam was na kremową zupę z batatów i kukurydzy z dodatkiem mleka kokosowego.

Składniki:

  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 duży batat
  • po 1/2 łyżeczki kurkumy, imbiru i kolendry
  • 1 puszka kukurydzy
  • sól, pieprz, pierz cayenne
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 150 ml mleka kokosowego
  • kleks jogurtu greckiego lub śmietany
  • natka pietruszki
  • słodka papryka w proszku
  • pestki dyni

W rondelku rozgrzewamy olej, podsmażamy pokrojoną cebulę z czosnkiem na lekko złoty kolor. Dorzucamy pokrojoną marchewkę oraz bataty, doprawiamy je solą, pieprzem, kurkumą, imbirem oraz kolendrą, smażymy przez ok 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem ok 20 minut. W połowie gotowania dodajemy do zupy odsączoną kukurydzę. Garnek odstawiamy z ognia i blendujemy wszystkie składniki na jednolity krem. Do zupy wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy odrobinę chilli, mieszamy i zagotowujemy. Zupę podajemy z kleksem jogurtu, natką pietruszki, papryką oraz pestkami dyni.

Smacznego!