Intensywny aromat, słodko- pikantny smak, rozgrzewające przyprawy- kolejna porcja zupy poleca się jesienną porą:) Dzisiaj zapraszam was na kremową zupę z batatów i kukurydzy z dodatkiem mleka kokosowego.
Składniki:
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 2 łyżki oleju
- 1 duży batat
- po 1/2 łyżeczki kurkumy, imbiru i kolendry
- 1 puszka kukurydzy
- sól, pieprz, pierz cayenne
- 1 litr bulionu warzywnego
- 150 ml mleka kokosowego
- kleks jogurtu greckiego lub śmietany
- natka pietruszki
- słodka papryka w proszku
- pestki dyni
W rondelku rozgrzewamy olej, podsmażamy pokrojoną cebulę z czosnkiem na lekko złoty kolor. Dorzucamy pokrojoną marchewkę oraz bataty, doprawiamy je solą, pieprzem, kurkumą, imbirem oraz kolendrą, smażymy przez ok 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem ok 20 minut. W połowie gotowania dodajemy do zupy odsączoną kukurydzę. Garnek odstawiamy z ognia i blendujemy wszystkie składniki na jednolity krem. Do zupy wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy odrobinę chilli, mieszamy i zagotowujemy. Zupę podajemy z kleksem jogurtu, natką pietruszki, papryką oraz pestkami dyni.
Smacznego!