W sezonie jesienno- zimowym zdecydowanie rządzą zupy- rozgrzewające, sycące, o kremowej konsystencji. Przygotujcie się na sporą dawkę przepisów w najbliższym czasie 😉
Składniki:
- 2 puszki kukurydzy konserwowej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- oliwa do smażenia
- 750 ml bulionu warzywnego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 opakowanie (ok 150 g)serka śmietankowego słonego
- odrobina papryczki chilli
- sól, pieprz
Kukurydzę odsączamy z zalewy, zostawiamy kilka ziaren do dekoracji. Na oliwie podsmażamy przez kilka minut drobno pokrojony czosnek oraz cebulę, dodajemy kukurydzę, chilli, cynamon, sól oraz pieprz, całość smażymy przez ok 5 minut. Wszystkie składniki zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem przez 10 minut. Zupę blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji, dodajemy serek i podgrzewając, mieszamy do momentu jego rozpuszczenia.
+ do podania: grillowana papryka, podprażone pestki dyni, natka pietruszki, słodka papryka w proszku
Smacznego!