Zdrowa, rozgrzewająca, idealna na jesienne dni- zupa z soczewicy i marchewki o kremowej konsystencji z dodatkiem aromatycznych przypraw. Skosztujcie 😉
Składniki:
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy do smażenia
- 4 marchewki
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki kolendry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki chilli
- 1 łyżeczka kuminu rzymskiego
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 1 litr bulionu
- sól, pieprz
Do dekoracji: śmietana, chilli, natka pietruszki, kumin rzymski
Cebulę oraz czosnek siekamy, podsmażamy na rozgrzanej oliwie na lekko rumiany kolor. Marchewkę obieramy, kroimy w plasterki, dorzucamy do rondelka. Doprawiamy solą, imbirem, kolendrą, kurkumą, chilli oraz kuminem, podsmażamy przez 3-4 minuty. Wlewamy bulion oraz wsypujemy soczewicę, całość gotujemy na niewielkim ogniu pod przykryciem przez 14 minut. Zupę zdejmujemy z palnika, blendujemy do uzyskania konsystencji kremu. Podajemy z kleksem śmietany, chilli, kuminem oraz świeżą natką pietruszki.
Smacznego!