Kremowa zupa z soczewicy i marchewki

0
544
Rate this post

Zdrowa, rozgrzewająca, idealna na jesienne dni- zupa z soczewicy i marchewki o kremowej konsystencji z dodatkiem aromatycznych przypraw. Skosztujcie 😉

Składniki:

  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy do smażenia
  • 4 marchewki
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki chilli
  • 1 łyżeczka kuminu rzymskiego
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1 litr bulionu
  • sól, pieprz

Do dekoracji: śmietana, chilli, natka pietruszki, kumin rzymski

Cebulę oraz czosnek siekamy, podsmażamy na rozgrzanej oliwie na lekko rumiany kolor. Marchewkę obieramy, kroimy w plasterki, dorzucamy do rondelka. Doprawiamy solą, imbirem, kolendrą, kurkumą, chilli oraz kuminem, podsmażamy przez 3-4 minuty. Wlewamy bulion oraz wsypujemy soczewicę, całość gotujemy na niewielkim ogniu pod przykryciem przez 14 minut. Zupę zdejmujemy z palnika, blendujemy do uzyskania konsystencji kremu. Podajemy z kleksem śmietany, chilli, kuminem oraz świeżą natką pietruszki.

Smacznego!